Počela Međunarodna konferencija „Elektrane 2014“

Svet

elektrane 2014

U utorak 28. oktobra 2014. godine na Zlatiboru je počela šesta Međunarodna konferencija „Elektrane 2014“ koju organizuje Društvo termičara Srbije.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike gospodin prof. dr Miloš Banjac otvarajući ovu konferenciju istakao je da je završena izrada novog Zakona o energetici koji je usklađen sa trećim paketom direktiva Evropske unije.

Predstavnik Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope gospodin Simon Uzunov izjavio je da Energetska zajednica nastoji da pomogne proširenju energetskog tržišta, održavanju stabilnosti i veće sigurnosti snabdevanja električnom energijom, iskorišćenju obnovljivih izvora energije i implementaciji evropskog zakonodavstva.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije gospodin Ljubo Maćić rekao je da je cilj Evropske unije stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta.

Predsednik Nadzornog odbora JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin prof. dr Aca Marković naglasio je da je potrebno izgraditi novi blok termoelektrane „Kostolac“ i reverzibilnu HE „Bistrica“.

Zamenik direktora PD TENT gospodin Milan Petković dodao je da je ovo privredno društvo poslednjih godina radilo na revitalizaciji svojih postrojenja, kao i na usklađivanju sa ekološkim standardima Evropske unije.

Na prvom danu konferencije „Elektrane 2014“ uručeno je priznanje povodom 50 godina izgradnje HE „Đerdap 1“ direktoru ove elektrane gospodinu Ljubišu Jokiću.

U okviru ove manifestacije biće predstavljeni stručni radovi, a biće organizovana i predavanja i prezentacije posvećene između ostalog i termoelektranama, hidroelektranama, obnovljivim izvorima energije, liberalizaciji tržišta električne energije.

Međunarodna konferencija „Elektrane 2014“ održava se svake druge godine, a njeni pokrovitelji su Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i JP „Elektroprivreda Srbije“.

Konferencija će trajati tri dana, a prisustvovaće joj domaći i strani stručnjaci iz energetike, predstavnici ministarstava, regulatornih tela, institucija, kompanija, privrednih društava itd.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs