Počela izgradnja viseće solarne elektrane u Hrvatskoj

Region | Solarna

viseca sol el vecernji.hr

Predstavnici Virovitičko-podravske županije saopštili su da je u ponedeljak 6. jula 2015. godine u Slatini počela izgradnja viseće solarne elektrane „Sinerot“.

Snaga ove elektrane iznosiće 500kW, a fotonaponski paneli biće postavljeni na stubove visine 4 metra sa razmakom od 8 metara. Zemljište na kojoj će elektrana biti postavljena koristiće se za uzgajanje povrća, a električna energija iz solarne elektrane biće upotrebljena za navodnjavanje ovih kultura. Višak električne energije će se predavati obrazovnim ustanovama u ovoj županiji. Osim toga, elektrana će služiti i kao pokazni školski objekat, a poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini.

Vrednost ovog postrojenja iznosi preko 850 hiljada evra, od čega je Virovitičko-podravska županija obezbedila oko 170 hiljada evra, a Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je ostatak.

Partneri na ovom projektu su srednja škola iz Slatine, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Razvojna agencija VIDRA, dok je nosilac projekta Virovitičko-podravska županija.

Sandra Jovićević

foto: vecernji.hr