Počela izgradnja regionalne deponije u Subotici

Srbija | Upravljanje otpadom

deponija-2eko minpolj

U Subotici je 23. novembra 2015. godine obeležen početak radova na izgradnji regionalne deponije. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, grada Subotice i preduzeća „Regionalna deponija“.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je izgradnja regionalne deponije u Subotici prvi infrastrukturni projekat koji je resorno ministarstvo kao predlagač i korisnik predložilo da se finansira iz IPA fonda. Istakla je da je dokumentacija za projekat pripremljena još 2011. godine, dok je 2012. godine predloženo finansiranje projekta kroz IPA program. Kako je navela, ovaj projekat predstavlja primer dobre prakse, a veoma je značajan za resorno ministarstvo jer rešava problem upravljanja komunalnim otpadom u Subotici i još šest opština (Čoka, Kanjiža, Senta, Novi Knjaževac, Bačka Topola, Mali Iđoš) u skladu sa evropskim i domaćim zakonodavstvom i sprečava dalje zagađenje životne sredine. Gospođa Bogosavljević Bošković je istakla da je vrednost projekta oko 24 miliona evra, od čega je kroz IPA projekat obezbeđeno 20 miliona evra, resorno ministarstvo obezbedilo je 3,2 miliona evra, dok ostatak treba da obezbedi grad Subotica i opštine regiona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport dodao je da će projekat imati veliku praktičnu primenu i omogućiće celom regionu Subotice bolji kvalitet vazduha i vode.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ovim projektom će u Srbiji prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom za period od 2010. do 2019. godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs