Počela izgradnja reciklažnog centra u Vršcu

Upravljanje otpadom

Pocela izgradnja reciklaznog centra u VrscuProšle nedelje u Vršcu, na teritoriji gradske deponije položen je kamen temeljac za izgradnju sortirno-reciklažnog centra i fabrike za preradu smeća biljnog porekla. Ovom događaju prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor Bogunović, predstavnici kompanije „Hyundai Energy“ gospodin Marek Klimeš, gospođa Barbora Bartokova, gospodin Dragan Vasiljević i gospodin Nikola Dumitrašković, zatim direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović, generalni direktor DP „Drugi oktobar“ i predsednik opštine Vršac gospodin Jovica Zarkula.

U ovom reciklažnom centru će se prerađivati otpad iz Vršca, Alibunara, Bele Crkve i Plandišta i to bez emisije štetnih gasova u atmosferu. U prvoj fazi biće izgrađen reciklažni centar za preradu smeća iz opštine Vršac kapaciteta 24 tone na dan, a u narednim fazama kapacitet će biti proširen na 100 tona dnevno, kako bi se otpad prerađivao iz sve četiri opštine. Kada bude izgrađen, reciklažni centar će imati 2 hiljade kvadrata; u jednom delu će biti linije za sortiranje smeća, a u drugoj najsavremenije linije za reciklažu.

Ovaj projekat rezultat je saradnje južnokorejske kompanije „Hyundai Energy“ i Društveno komunalnog preduzeća „Drugi oktobar“ iz Vršca, a njegova vrednost je oko 14 miliona evra. U prvoj fazi, koja je vredna 5,5 miliona evra, biće otvorena 54 radna mesta, a kada centar bude završen očekuje se da će posao dobiti ukupno 216 radnika.

S.J.
foto: evrsac.rs