Počela izgradnja prvog javnog skladišta za biomasu u Srbiji

Srbija | Biomasa

28012016_Pajtic_prigrevica 04

U četvrtak 28. januara 2016. godine u Prigrevici u opštini Apatin postavljen je kamen temeljac za izgradnju javnog skladišta za biomasu.

Predsednik Pokrajinske vlade gospodin Bojan Pajtić izjavio je da je ovaj projekat veoma značajan za Republiku Srbiju i da će doneti različite pozitivne efekte u oblastima zaštite životne sredine, poljoprivrede, proizvodnje, izvoza. Kako je podsetio, na njivama se svake godine nađe oko 10 miliona tona različitih poljoprivrednih ostataka, od čega se iskoristi manje od milion tona. Dodao je i da je Pokrajina do sada finansirala i dala podršku za izgradnju dvadesetak pogona za agropelete, a istakao je i da će izgradnjom javnog skladišta za biomasu biti stvoreni uslovi za otvaranje pogona za agropelete.

Predsednik opštine Apatin gospodin Živorad Smiljanić rekao je da se sa početkom izgradnje skladišta za biomasu posle decenije pričanja o iskorišćenje biomase prelazi na korišćenje ovog energenta, Dodao je da nakon izgradnje skladišta postoji mogućnost izgradnje fabrike agropeleta, ali da postoji i ponuda za izgradnju energane koja bi koristila toplu vodu.

Površina parcele na kojoj će biti izgrađeno skladište iznosi 35.744 metara kvadratnih, dok će površina otvorenih boksova za skladištenje biti 6250 metara kvadratnih. Očekuje se da će u skladištu moći da bude odloženo oko 37.500 kubnih metara biomase. U planu je i da se jedna trećina poljoprivrednih ostataka iskoristi za proizvodnju toplotne energije. Vrednost investicije iznosi 142 miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs