Počela izgradnja prve solarne elektrane u Goraždu

Region | Solarna

model - solarna elektranaIzgradnja prve solarne elektrane započela je u bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, u selu Rešetica. Ovaj projekat u prvoj fazi vredi pola miliona konvertibilnih maraka (KM) tj. 250 hiljada evra. Kompletna vrednost investicije je oko 1,25 miliona evra, dok je ugovor o prodaji električne energije potpisan sa Elektroprivredom BiH. Planirano je da ova solarna elektrana otpočne sa radom naredne godine.

Kapacitet solarne elektrane je 150 kilovata tako da je u mogućnosti da strujom napaja čak 75 domaćinstava.

Reč je o svojevrsnom poslovnom poduhvatu preduzetnika Azema Bujaka iz Sarajeva koji je odlučio da baš u rodnom mestu započne i dovrši izgradnju objekta za proizvodnju solarne energije.

Do sada je završena metalna konstrukcija kao i betonski radovi i, po rečima gospodina Bujaka, u narednim danima se očekuje dospeće solarnih panela i preostale potrebne opreme iz Nemačke.

Preduzetnik Bujak navodi i da je bilo dosta poteškoća, najvišena oko zakonskih regulativa koje prvobitno nisu bile usvojene tako da mu je za pribavljanje svih potrebnih papira bilo potrebno čak 11 meseci. On smatra da nadležne institucije treba blagovremeno da reaguju i obezbede potrebne uslove za poslovanje privrednika.

Uporedo sa ovim projektom, Bujak radi na pribavljanju sve potrebne dokumentacije za početak izgradnje još jedne, pet puta veće solarne elektrane. Izgradnja ove elektrane, za koju je građevinska dozvola obezbeđena, treba da počne u toku proleća 2014. godine.

N.M.