Počela izgradnja dalekovoda između Srbije i Rumunije

Srbija

dalekovod ems rs

U utorak 22. marta 2016. godine počela je izgradnja dvostrukog 400kV dalekovoda od trafostanice Pančevo do rumunske granice, a početku radova prisustvovali su predstavnici JP „Elektromreža Srbije“, kompanije „Energoprojekt oprema“ i „Energoprojekt Holding“.

Generalni direktor JP „Elektromreža Srbije“ gospodin Nikola Petrović izjavio je da je projekat izgradnje dalekovoda strateški važan za EMS, a deo je Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. Istakao je da će realizacija pomenutog projekta omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije, kao i doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema obe zemlje.

Generalni direktor „Energoprojekt Holdinga“ gospodin Vladimir Milovanović istakao je da je izgradnja ovog dalekovoda veliki projekat za „Energoprojekt Holding“ i „Energoprojekt Opremu“. Dodao je i da će izgradnjom ovog dalekovoda biti povećana stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije i povećani prenosni kapaciteti ka inostranstvu.

Kako je navedeno u saopštenju JP „Elektromreža Srbje“, dužina dalekovoda na teritoriji Republike Srbije iznosi 68,332 kilometra, a njegova vrednost je 2,7 miliona evra. Projekat se finansira iz sopstvenih sredstava EMS-a, a očekuje se da će biti pušten u probni rad krajem 2017. godine.

Sandra Jovićević

foto: ems.rs