Počela implementacija programa Energy Wood III u Crnoj Gori

Region | Biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo ekonomije Crne Gore juče je započelo implementaciju programa Energy Wood III, koji građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Zainteresovani građani za beskamatne kredite mogu aplicirati kod banaka koje su partneri na programu: Atlas banka, Hipotekarna banka, NLB banka i Prva banka. Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje će biti zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grjanje (peći i kotlova) su: Energy Team (Podgorica), Energos (Pljevlja), Home systems (Podgorica), Mikromont (Bijelo Polje), Plam inženjering (Podgorica) i Veneta Plamen (Podgorica).

U prethodne dve faze ovog programa, koje su realizovane uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta Vlade Kraljevine Norveške, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Pored obezbeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grjanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood III su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grjanje na moderne oblike biomase.

izvor: mek.gov.rs

Sandra Jovićević