Počela gradnja novog bloka TE „Kostolac B3″

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju novog bloka u Termoelektrani „Kostolac“, da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara. Brnabić je navela da je izgradnja novog bloka „Kostolac B3″ najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u poslednje tri decenije. Ona je, takođe, najavila da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će potpisati dva nova ugovora – jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac–Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljine–Požega.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić istakao je da je ovo značajan dan za Srbiju, koja pokazuje da nastavlja da radi na razvijanju svog elektroprivrednog sistema, ali i da ima sve pretpostavke za privredni rast. Imamo sve dozvole i ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim ekološkim standardima. To je, nakon tri decenije, najveći objekat koji gradimo u Srbiji, a energetski sektor je sektor sa najviše investicija, čija je visina gotovo tri milijarde evra, naglasio je ministar. On je poručio da je energetski sistem u Srbiji stabilan, kao i da se danas gradi oko hiljadu megavata u Srbiji, što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić istakao je da je ovo veliki dan ne samo za Elektroprivredu Srbije, već i za celokupnu privredu u zemlji, jer čitav region sada postaje veliko i aktivno gradilište, a novi blok označiće proširenje kapaciteta EPS-a za pet odsto. Ukupna vrednost investicije je, kako je naglasio, 715 miliona dolara, pri čemu su oba bloka termoelektrane Kostolac modernizovana, a i proces odsumporavanja je uspešno završen.

Potpredsednik kineske kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC) Tong Zigang rekao je da će ova firma na srpskom tržištu poštovati ugovor i srpske zakone, kao i lokalne običaje.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang preneo je pozdrave i čestitke predstavnika kineskog parlamenta povodom početka realizacije ovog projekta. Saradnja sa Srbijom je dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu, naveo je ambasador Li, izrazivši zahvalnost Vladi Srbije na tome što su kineskoj kompaniji dali priliku da radi na ovom projektu, ali i uverenje da će ta firma poštovati rokove i raditi kvalitetno.

Ovom događaju prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang i vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Novi blok „Kostolac B3“, snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle gotovo tri decenije. Očekivana godišnja proizvodnja iznosiće približno 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Vrednost izgradnje novog bloka „Kostolac B3“, zajedno sa partnerima iz NR Kine, iznosiće 613 miliona dolara, dok ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“ iznosi 715,6 miliona dolara, a trebalo bi da bude završen 2020. godine. Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević