Počela „Evropska nedelja mobilnosti” u Beogradu

Srbija

3a7da8e4c3f50b901e94db84da843968_5761886764

Menadžer grada Beograda gospodin Goran Vesić učestvovao je na konferenciji za novinare kojom je označen početak manifestacije „Evropska nedelja mobilnosti”.

On je ovom prilikom istakao da će manifestacija trajati od 16. do 22. septembra 2016. godine, a moto će biti „Pametna mobilnost, snažna privreda”. Dodao je da će u okviru „Nedelje mobilnosti” biti promovisane tri nove pešačke zone koje su napravljene u proteklih godinu dana, a tokom narednih nedelja počeće i radovi na Obilićevom vencu kao deo napora da centar grada postane pešačka zona. Takođe, raspisan je i tender za idejno rešenje tunela koji će povezati obale Save i Dunava, od Autobuske stanice skoro do Pančevačkog mosta, a koji će smanjiti broj automobila u centru za više od deset odsto. Skupština grada usvojila je odluku o javnim biciklima i ubrzano se priprema tender za javno-privatno partnerstvo čime će se povećati upotrebu bicikala, a razvijaju se i biciklističke staze, istakao je gospodin Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je da je cilj kampanje da svi gradovi Evrope učine sve što je u njihovoj moći da unaprede mere održivog transporta. On je dodao i da su tokom trajanja „Nedelje mobilnosti” organizovani različiti programi i aktivnosti koji će omogućiti svim učesnicima da na zanimljiv način provedu dan i steknu dodatnu svest o potrebi za alternativnim i zdravim načinima prevoza.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević