Poboljšanje energetske efikasnosti godišnje bi uštedelo 500 milijardi dolara

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Poboljšanja na polju energetske efikasnosti moglo bi da uštedi više od 500 milijardi dolara godišnje. Tako tvrdi Internacionalna energetska agencija (IEA), koja smatra da kada bi se odgovarajuće mere uvele, gasovi staklene bašte bi dostigli vrhunac vrlo brzo, a zatim bi lagano počeli da opadaju, iako se prognozira da će svetska ekonomija da se duplira do 2040. godine.

Novi izveštaj ove organizacije govori kako bi efikasnije mere dovele do toga da globalno dobijemo duplo veću ekonomsku vrednost energije koju trošimo. Kada bismo odmah počeli da implementiramo bolje zakone, do 2040. godine, sa 60% više zgrada, 20% većom populacijom i skoro duplo većom ekonomijom, koristili bismo nešto malo više energije nego što je to slučaj danas.

Agencija je stavila akcenat na energetsku efikasnost saobraćaja, klima uređaja, građevinskog sektora, avijacie i transporta.

Iako su ovo ohrabrujuće vesti, izveštaj upozorava na smanjene napore donosioca odluka jer je u poslednjih dve godine uvedeno manje novih standarda i zakona a to je dovelo do povećanja potražnje energije 2017. godine.

Dr Fatih Birol, izvršni direktor agencije izjavio je: „Energetska efikasnost bi omogućila ekonomski rast, smanjila bi emisije štetnih gasova i obezbedila energiju za više ljudi.“
„Naše istraživanje pokazalo je da bi ispravni energetski zakoni bili dovoljni da smanjimo emisije gasova staklene bašte za 40% onoga što je planirano i to bez novih tehnologija.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews