Pobednik se danas vraća na Beogradsku tvrđavu

Turizam

Kao deo završnih radova na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrđavi, od 12. do 14. februara predviđeno je vraćanje bronzane figure iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića i postavljanje na postament, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Foto: Wikipedia/Pudelek

U sredu, 12. februara, predviđeno je vraćanje skulpture na Beogradsku tvrđavu, plato Gornjeg grada.

U četvrtak, 13. februara, bronzana skulptura biće izložena na platou oko spomenika za sve posetioce Beogradske tvrđave od 10 do 16 sati, kada će biti moguć pristup svim zainteresovanim medijima i građanima.

U petak, 14. februara, planirano je postavljanje bronzane skulpture na postament. Ovi radovi počeće u 11 sati, a planirano je da se skulptura postavi do 13 časova. Gornji grad Beogradske tvrđave će toga dana biti zatvoren od 6 do 13 sati.

Spomenik Pobednik podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji počeli su 2. septembra prošle godine. Skulptura je demontirana 10. oktobra, kada je odneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića. U međuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu. Krajnji rok za završetak svih radova je početak marta.

Izvor: Grad Beograd