Plutajući parkovi – uskoro u Beču!

Foto: PID/Christian Fürthner

U austrijsku prestonicu već ove godine stiže dodatno pojačanje za borbu protiv visokih letnjih temperatura.

Po uzoru na Pariz, na brodskoj prevodnici nekadašnje brane „Kaiserbad“ u bečkom Dunavskom kanalu će nići nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečlijke i Bečlije. Zahvaljujući toj hvale vrednoj inicijativi, Dunavski kanal bi trebalo da postane još važniji koridor svežeg vazduha koji u vrućim letnim mesecima stvara prijatniju klimu u gradu.

U sklopu radova biće postavljene velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom „Kaiserbad“. S obzirom na to da u ovom predelu kanala postoji mnoštvo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj meri uklone te da se posebna pažnja posveti ozelenjavanju. Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene različite biljke, veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sedenje i ležanje i to ponešto za svaku starosnu grupu.

Foto: Carola lo landschaftsarchitektur

Inicijatorka ovog projekta, članica bečkog odeljenja za životnu sredinu Uli Sima je izrazila zadovoljstvo time što će se on konačno realizovati. „Otvaramo prostore uz reku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time doprinosimo visokom kvalitetu života u našem gradu“, rekla je ona.

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim merama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posledica klimatskih promena. Uz to su proteklih godina u toj austrijskoj metropoli zaživeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija peščana plaža „CopaBeach“.

S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova trebalo da bude dovršen do kraja leta, ovaj će grad uskoro postati bogatiji za još jednu osvežavajuću zelenu oazu.

Izvor: Eurocomm-PR