Plutajuće solarne elektrane – veliki potencijal ili nesreća u najavi?

Solarna

Foto-ilustracija: Pixabay

Teško je izdvojiti samo jednu prednost solarnih elektrana jer je pozitivan uticaj ovog obnovljivog izvora energije na ljude i okolinu neprocenjiv. Ipak, karakteristika koja garantuje sigurnu budućnost i sve veću popularnost solarne energije zasigurno je njena prilagodljivost.

Solarni paneli našli su svoje mesto na krovovima, na zemlji, čak i na satelitima koji orbitiraju oko zemlje, a od nedavno ih ima i na vodi.

Iako spoj vode i struje deluje kao nesreća u najavi, ovakvi projekti uspešno su implementirani širom sveta, a moglo bi se reći da njihova šira primena tek predstoji.

Biolozi upozoravaju da solarne elektrane koje zauzimaju velika prostranstava mogu ugroziti prirodna staništa divljih vrsta i sprečavaju da se određene površine koriste za uzgoj hrane.

Jedno od rešenja može biti izgradnja plutajućih solarnih elektrana, pažljivo konstruisanih kako bi se izbegla katastrofa. Ovakve solarne elektrane privukle su pažnju velikog broja naučnika koji su u svetskim medijima i na brojnim naučnim forumima diskutovali o njihovim dugoročnim efektima, kako pozitivnim, tako i negativnim.

Ono oko čega su se svi složili to je da ove elektrane sprečavaju prekomerno zagrevanje vode, a time i niz neželjenih pojava. Veća temperatura vode dovodi do bujanja algi koje oslobađaju velike količine toksina smrtonosnih za ribe. Osim toga, isparavnjem stajaćih voda znatno se smanjuje njihova zapremina, a time i količina raspoloživog kiseonika za normalni funkcionisanje živog sveta.

Izgradnja plutajućih elektrana mogla bi da reši sve ove probleme jer bi u potpunosti blokirala dotok sunčevih zraka i vetra na određenu površinu jezera. Ipak, i tu moramo biti oprezni jer još uvek ne postoje objedinjene studije koje pokazuju na koji način će „zamračenje“ jednog dela jezera, ako ne i celog jezera, uticati na biljni i životinjski svet.

Pojedini naučnici istakli su da blokiranje sunčeve svetlosti u potpunosti uništava organizme koji obavljaju fotosintezu i time proizvode dragocene hranljive materije. Ovo bi u pojedinim slučajevima moglo imati pozitivan efekat jer bi sprečilo takozvano cvetanje vode, dok bi u drugim moglo biti pogubno za vodeni ekosistem.

Kao dodatan problem navodi se i smanjena sposobnost zagrevanja vode nakon zimske sezone, a naučnici su zabrinuti jer se vodeni organizmi

Foto-ilustracija: Unsplash (Aaron Burden)

teško prilagođavaju na ovako dramatične promene temperature.

Ostali problemi mogli bi de okarakterisati kao socio-ekonomski jer bi masovna upotreba plutajućih solarnih elektrana znatno uticala na turizam, sport, ribolov i plovidbu.

Ipak, da ovaj ovaj članak ne bi poprimio negativan ton, plutajuće solarne elektrane imaju veliki potencijal, a naučnici tvrde da su za 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji. Na sreću, međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavio je smernice kako ublažiti negativan uticaj obnovljivih izvora energije na biodiverzitet.

Pažljivim konstruisanjem plutajućih solarnih elektrana i detaljnom procenom uticaja na životnu sredinu sledeći smernice IUCN-a, moguće je osigurati duplu korist ovakvih projekata – dobijanje čiste energije i zaštita vodenih ekosistema.

Milena Maglovski