Pljevlja među pet najzagađenijih gradova na Balkanu

Vesti | Region

Foto: https://sr.wikipedia.org

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) među 10 najzagađenijih gradova u Evropi, ček pet je sa Balkana, a među njima i Pljevlja.

Prema podacima SZO, na popisu 10 najzagađenijih gradova u Evropi, pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli (BiH), Pljevljima (Crna Gora), te Skoplju, Tetovu i Bitolju u Makedoniji.

Situacija sa zagađenjem u Pljevljima je alarmantna posebno u zimskim mesecima, već godinama.

Kako stručnjaci objašnjavaju zagađenje vazduha je veliko zbog velikog broja individualnih ložišta, specifične konfiguracije terena na kojem je grad smešten, uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja.

Prema studiji SZO iz 2016, procjenjuje se da je 2010. zagađenje vazduha bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu, koji broji 23 miliona stanovnika.

To je, u odnosu na broj stanovnika, šest puta više nego u Francuskoj, ali od tada nisu preduzete nikakve mere za suzbijanje atmosferskog zagađenja SZO upozorava da se time nanosi velika šteta ekonomiji i ljudima.

Među jako zagađenima je i Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum. Svaki dan u Sarajevu saobraća oko 150.000 automobila koji su prosečno stari 18 godina.

Zagađenju pridonosi i masovno grijanje na ugalj i drva, te se u Sarajevu u vazduh ispušta dim iz hiljadu dimnjaka.

U Sarajevu, gradu s 340.000 stanovnika u kojem je gradski prevoz u lošem stanju, početkom decembra je izmerena prosečna prisutnost lebdećih čestica u vazduhu u iznosu od 320 ug/m3, a u nekim je delovima grada premašivala 400 ug/m3.

Gradovi na zapadnom Balkanu guše se u smogu, posebno tokom zime, usled ispusnih gasova iz mahom vrlo starih automobila i hiljade dimnjaka, a jedini koji zadovoljno trljaju ruke su prodavači pročišćivača vazduha, piše agencija AFP.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević