Plati-koliko-možeš prodavnica bez cena na artiklima – spas za socijalno ugrožene i životnu sredinu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: FIF

Pod sloganom Nahrani Kanađane, ne zatrpavaj deponije, kanadski kuvar Džager Gordon osmislio je svojevrstan program pomoći socijalno ugroženim osobama koji je nazvao Feed It Forward! (FIF).

Motivisan činjenicom da 40 odsto proizvedene hrane u njegovoj državi završi na smetlištima, dok jedan od sedam stanovnika (4,9 miliona) živi u siromaštvu, Gordon je, zajedno sa timom volontera, u Torontu otvorio prodavnicu, pekaru, kafić i restoran sa supama vrlo neobičnog koncepta – plati-koliko-možeš. „Nestašica hrane i otpad su dva problema koji su suprotstavljena jedan s drugim“, kaže on.

Na policama Gordonove radnje, otvorene početkom juna ove godine, kupci će pronaći sve, od organskih proizvoda preko već napravljenih obroka do hrane za kućne ljubimce, samo neće cene. Ljudi svoje namirnice plaćaju prema sopstvenom nahođenju i finansijskim mogućnostima, a dobijeni novac kuvar koristi kako bi pokrio troškove najma i transport dobara do svoje prodavnice. Finansijska održivost ideje i pokrivanje troškova režija postižu se i zahvaljujući donatorima i samom idejnom tvorcu – tj. od prihoda koji on sam ostvaruje kroz ugostiteljstvo.

Širini asortimana doprinosi mreža partnera koja mu prosleđuje svoju robu, a mnogi artikli – od oštećenih i iskrivljenih do onih koji se približavaju isteku roka trajanja – bi, da nisu našli put do njega i njegovih mušterija, završili na deponijama.

Kada se do kraja dana sadržaj radnje ne isprazni i, uslovno rečeno, proda, preostalu hranu Gordon ili podeli prolaznicama na ulici ili uputi u lokalno prihvatilište za beskućnike.

Prema statistikama postavljenim na sajt FIF inicijative, do današnjeg dana, oni su nahranili 39650 usta i sprečili bacanje 30 i po hiljada kilograma hrane.

Jelena Kozbašić