Plastični otpad kao sredstvo plaćanja školarine u Indiji

Plastika predstavlja ogroman problem za Indijce. Tokom samo jednog dana, ovaj narod proizvede 26 hiljada tona plastičnog otpada! Suprotstavljaju mu se na različite načine – zabranjuju, koriste kao sirovinu za gradnju puteva, tokom oštrih zima im služi za grejanje, a uveli su i trampu – roditelji obrazovanje svoje dece mogu da plaćaju odbačenom plastikom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Parmita Sarma i Mazin Mukhtar su, u Asamu, severoistočnoj saveznoj državi Indije, pre nekoliko godina osnovali školu pri Akšar fondaciji. Jedan od načina na koji pomažu lokalnoj zajednici je upravo kroz uvođenje naplate školarine pomoću smeća.

Nesvakidašnju obrazovnu ustanovu pohađa oko 100 đaka. Oni svake nedelje u školu treba da donesu po 25 proizvoda od plastike. Iako je fondacija dobrotvornog karaktera i finansira se kroz donacije, naknade u vidu plastike hrane duh zajedništva.

Milosrđe Akšar fondacije ne staje na očuvanju životne sredine. Pored toga, svojim aktivnostima nastoje da se bore protiv rada dece. Kako mališani ne bi digli ruke od obrazovanja i postali jeftina radna snaga u lokalnom kamenolomu ili fabrikama, stariji đaci imaju priliku da za platu podučavaju mlađe. Napredujući na akademskom planu, povećava se i njihova zarada. Tako od malih nogu oni uče i da upravljaju novcem.

Pored uobičajenih školskih predmeta poput geografije, engleskog i matematike, đaci Akšar fondacije, koji potiču iz porodica lošeg imovnog statusa, u svojim rasporedima časova imaju i praktične aktivnosti. Kroz njih uče kako da postavljaju solarne panele, recikliraju, pomažu ulepšavanju školskog dvorišta i učestvuju u radu skloništa za životinje u okviru kog leče povređene pse i brinu o napuštenim ljubimcima dok im ne pronađu novi dom.

Povrh svega, školski reciklažni centar pravi ekološke cigle koje se upotrebljavaju za jednostavne građevinske projekte.

Inicijativa Akšar fondacije bi u toku naredne godine trebalo da bude proširena sa pet novih škola.

Jelena Kozbašić