Plastična kesa i omoti od bombona na nadubljoj tački planete

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Američki podvodni istraživač, koji je zaronio na do sada najdublje zabeleženo mesto na kojem je čovek ikada bio, vratio se na površinu sa – plastičnom kesom, piše CNN.

Osim četiri nove vrste koje bi mogle da ponude tragove u proučavanju porekla života na Zemlji, Viktor Veskovo je primetio i plastičnu kesu i omotače bombona na najdubljoj tački na planeti.

Veskovo zaronio je na dubinu od 10.927 metara, na dno “Challanege deap”, južnog kraja Marijanskog rova u Pacifičkom okeanu, u okviru misije da mapira najdublja podvodna mesta u svetu. On je više puta putovao do dna okeana, uključujući i jedno četvorosatno ronjenje, te tako postavio rekord u najdubljem solo ronjenju u istoriji. Prethodni rekord postavio je 2012. režiser “Titanika” Džejms Kameron.

 Veskovo je rekao da je ovim putovanjem testirao granice ljudskih napora ali i naučnih otkrića.

„Mislim da je odlazak u ekstrem prirodna sklonost čoveka. To je čudesan deo ljudske prirode koji nas tera da guramo sebe preko ivice, što nas je kao vrstu dovelo do toga gde smo danas“, izjavio je za CNN.

On se na dno kretao u mini podmornici zvanoj “Ograničavajući faktor”, a njegovo putovanje deo je odiseje u morske dubine  koja se snima za kanal Diskaveri pod nazivom “Ekspedicija pet dubina”. Cilj ekspedicije je da sonarom detaljno mapira pet najdubljih tačaka u našim okeanima. Osim Marijanskog rova, obavljene su i ekspedicije na dno Portorikanske brazde u Atlantiku, Južnosendvičkog rova takođe u Atlantiku i Sundske ili Javanske brazde u Indijskom okeanu. Sledi putovanje na dno još neistražene dubine Moloj u Arktičkom okeanu, koje će biti obavljeno u avgustu.