Planira se izgradnja toplane na biomasu u Šapcu

Srbija

Planira se izgradnja toplane na biomasu u ŠapcuDirektor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji gospodin Matteo Patrone i predstavnik konsultantskog konzorcijuma i rukovodilac projekta gospodin Joerg Bohlmann potpisali su u sredu, 12. marta 2014. godine Ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju toplane na biomasu u Šapcu. Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti sredstva u iznosu od 800 hiljada evra koja će biti upotrebljena za izradu svih studija izvodljivosti za izgradnju toplane na biomasu u Šapcu, a nakon toga u septembru ili oktobru će se pregovarati sa gradom Šapcom o finansiranju ovog projekta.

Gospodin Matteo Patrone izjavio je da bi izrada studija izvodljivosti trebalo da bude završena za oko 4 meseca, kao i da je Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila i dodatne donacije za realizaciju ovog projekta.

Na sastanku povodom potpisivanja ovog ugovora gradonačelnik Šapca gospodin Miloš Milošević podsetio je da je grad Šabac jednim delom finansirao projekte izolacije stambenih zgrada i javnih objekata, kao i da je ranije pokušao da uvede grejanje na biomasu u školama.

Inače, Šabac je i jedan od gradova koji učestvuje u projektu prelaska toplana na biomasu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a koji finansira Razvojna banka Nemačke. Ovim projektom je obuhvaćeno 15 opština koje nakon izrade analize isplativosti prelaska toplana na biomasu dobijaju sredstva od Razvojne banke Nemačke za njegovu realizaciju.

S.J.
foto: sabac.org