Planinari posadili oko 1.700 sadnica na Rujištu

Foto-ilustracija: Pixabay

Članovi planinarskih društava HPD Prenj 1933 Mostar i PSD Prenj Mostar zajedno su organizovali akciju pošumljavanja na planini Prenj.

Posađeno je oko 1.700 sadnica crnog bora i monike. Akcija je realizovana zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ispostava Mostar je obezbedila sadnice i sve to uz podršku Snežne kuće Rujište.

Drveće je posađeno na lokalitetu Rujište, koje je nastradalo u požaru u kom su uništeni hektari endemske monike.

Šume imaju neprocenjiv značaj za očuvanje životne sredine. Samo jedan hektar šume godišnje proizvede oko 800 tona kiseonika.

Šuma može smanjiti temperaturu vazduha tokom dana za više od 3°C, što je posebno značajno u letnim mesecima. Šume sprečavaju eroziju, tako npr. jedan hektar bukve zadržava 500 tona vode. 

Dva sata šetnje šumom značajno jača imunitet. Pored toga, boravak u šumi nas čini srećnijima. Bez šuma nema ni našeg opstanka! Uprkos tome, svedocimo smo toga da šume nestaju i to zbog ljudskog nemara, požara i seče. 

“Ipak smo mi ti koji imamo odgovornost da brinemo o šumama. Zato bi kažu svaki čovek za života trebao posaditi barem jedno drvo. Jer jedno drvo u toku dana može da proizvede kiseonika za 4 osobe, a apsorbuje 21 kilogram ugljen-dioskida godišnje“, poručuju članovi ova dva planinarska društva. 

Izvor: Bljesak.info