Plan za gradove: 50 miliona evra za pomoć gradovima u suočavanju s urbanim izazovima

Svet

luksuz-destinacija-putovanje-odmor-madrid-spanija-11Komisija Evropske Unije je prošle nedelje objavila drugi poziv za projekte u vrednosti od 50 miliona evra u okviru inicijative Inovativne mere za gradove. Gradovi mogu direktno podnositi prijave za dobijanje finansijskih sredstava EU-a za inovativne urbane projekte.

U Madridu je, na primer, u četvrtima s visokom stopom nezaposlenosti uspostavljena četiri čvorišta za otvaranje radnih mesta u sektorima energetike, mobilnost, recikliranja i prehrambenom sektoru uz istovremeno spominjanje ekonomije solidarnosti.

Ta su dva projekta među osamnaest nagrađenih projekata u okviru prvog poziva Inovativne mere za gradove objavljenog prošle godine. Komisija je prošlog petka objavila drugi poziv za dodelu sredstava najinovativnijim projektima koje predlažu sami gradovi.

Poverenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: “S ovom inicijativom obezbeđujemo sredstva za gradove kako bi mogli provesti svoje ideje u konkretna dela koja onda možemo deliti na visini EU-a. Razlog za to je svest o tome da će se rešenja za najhitnije izazove, među ostalim, za nezaposlenost, socijalno isključivano i klimatske promene, pronaći u samim gradovima. Plan za gradove usmeren je na osnaživanje gradova i davanje većeg prostora za njihovo mišljenje”.

U prvom pozivu odabrano je 18 projekata među 378 prijava.

Izvor: europa.ba

V.V.