Plan energetskog sektora vredan 10 milijardi evra: Prioritet gradnja srednjih i velikih hidroelektrana

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Ministarstvo je pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, od čega se najveći deo odnosi na elektroenergetiku„, rekla je u utorak potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Plan je da se snizi cena električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje novog zakona o energetskoj efikasnosti koji je u pripremi, a tu je i treći pravac –  održivi izvori energije koji mogu da pomognu i u energetskoj sigurnosti.

„Najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu je distributivna mreža, čiji su gubici veliki. Naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Ulagaćemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila“, rekla je ona.

Ministarka rudarstva i energetike, odgovarala je na pitanja novinara posle potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora sa Sindikatom radnika „Elektroprivede Srbije“, kada je naglasila da EPS ne čine samo hidroelektrane i termoelektrane, već da je to preduzeće strateški važno i u njega mora mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„EPS-u je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona se u utorak sastala i sa Dmitrijem Malisevim i Jevdanom Andrejem Vladimirovičem, akcionarom i genrealnim direktorom ruske kompanije „Кvarc – nove tehnologije“ i sa njima razgovarala o mogućnostima saradnje u energetskom sektoru.

„Pred velikim odlukama smo u elektroenergetici, želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30 odsto energije, dok ostalih 70 odsto dolazi iz termoelektrana“, rekla je ministarka.

Dmitri Malisev je pomenuo da je kompanija „Кvarc“ zainteresovana da uđe na srpsko tržište i radi u Srbiji, ali i da postoji međusobna zainteresovanost za ulaganja u vodni saobraćaj i obnavljanje rečne flote u Srbiji.

Energetski portal