Plan američkog predsednika o jačanju proizvodnje uranijuma pretnja po Veliki kanjon Kolorada

Vesti | Svet | Goriva | Nuklearna energija

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Thompson)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je plan da oživi i ojača industriju proizvodnje uranijuma kako bi ojačala poziciju Sjedinjenih Američkih Država na polju nuklearne energije. Ukoliko se plan sprovede u delo mogao bi da napravi ekološku katastrofu u brojnim zaštićenim područjima, uključujući i Veliki kanjon Kolorada.

Rudarske kompanije dugo već gledaju na zemlju oko Velikog kanjona Kolorada kao na potencijalnu metu. Zbog toga što su prethodne operacije vađenja uranijuma u tom području dovele do curenja toksičnih hemikalija u vazduh i vodu, zabrana na rudno ekploatisanje uvedena je 2012. godine. Međutim, radna grupa za nuklearno gorivo u američkog administraciji predložila je da se 607 hektara okolnog zemljišta ponovo otvori za rudarsku industriju uprkos tome što su brojne ekološke grupe upozorile na katastrofalne posledice koje bi to imalo na stanovništvo i biljni i životinjski svet.

Uprkos tome što nuklearna energija nije prljava koliko i fosilna goriva, ekstrakcija uranijuma iz zemlje je veoma prljav proces. Radioaktivna prašina i toksične hemikalije najčešće zagađuju okolni vazduh, vodu i zemljište.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Charney)

Prema novom planu se predviđa da se olabave uslovi za dobijanje dozvola za rudarenje, koji su uvedeni pod Zakonom o nacionalnoj politici zaštite životne sredine, nizu pravnih akata za koje je Trampova administracija već izrazila želju da ih poništi.

Osim toga, novi plan predviđa stvaranje nove federalne rezerve za uranijum i ulaganje 150 miliona dolara u njeno punjenje domaćim uranijumom, čime bi se, kako se navodi, smanjila zavisnost SAD od stranih proizvođača.

Potez je naišao na glasno odobravanje i pohvale rudarskih kompanija i lobista nuklearne industrije, koja je proteklih godina u strmom padu.

Kritičari, sa druge strane, tvrde da je kopanje uranijuma u Velikom kanjonu Kolorada ne samo ekološki katastrofalan potez, već i potpuno nepotreban.

Prema njihovim rečima, SAD već imaju pozamašne zalihe uranijuma, a čak i da treba da nabave više, to ne bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

„Najveći deo snabdevanja uranijumom SAD obavlja sa zemljama koji su njeni saveznici, poput Australije i Kanade. Osim toga, Međunarodna asocijacija za atomsku energiju je otvorila globalnu banku uranijuma pre nekoliko godina kako bi obezbedila stabilno snabdevanje osiromašenog uranijuma. Nema potrebe za dupliranjem toga“, navode iz Saveta za strateške nacionalne resurse.

Izvor: RTS