Plaćanje čokolade – otpadom

Vesti | Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Taisiia Shestopal)

Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom? U Londonu je to moguće! Zapravo, bilo je moguće do proglašenja pandemije koronavirusa jer je pop-up prodavnica britanskog proizvođača čokolade „Montezuma’s“ do daljnjeg zatvorena.

Britanski proizvođač čokolade „Montezuma’s“ je početkom meseca marta pozivao sve svoje kupce da iskuse slatku stranu ekološkog načina života i to na njihovom novootvorenom prodajnom mestu u londonskom Konvent Gardenu.

Povod za ovu nesvakidašnju akciju, tokom koje su londonski potrošači iskorišćenu jednokratnu ambalažu mogli da zamene za najfiniju čokoladu, bilo je predstavljanje novog održivog pakovanja ovog britanskog brenda. Tako su kupci čokoladnih proizvoda „Montezuma’s“ u njihovoj prodavnici mogli da predaju iskorišćenu ambalažu nekih prehrambenih proizvoda koji su najveći krivci za gomilanje otpada na deponijama u Velikoj Britaniji. Reč je, na primer, o jednokratnim posudama za salate i supe, omotima sendviča, posudama od izuzetno štetne i teško reciklabilne crne plastike, čašama, limenkama i flašama za razne napitke.

U ovoj prodavnici postavljena je i potpuno jestiva „skulptura“ izrađena u obliku kontejnera punog nereciklabilnog otpada, čime su hteli da upozore na velike količine nerecikliranog otpada koji svake godine završi na deponijama. A reč je o 15 miliona tona otpada!

Foto: Facebook (screenshot @Montezuma’s)

Iako je izgledala kao hrpa otpada, ova „skulptura“ se sastojala od najfinijih čokoladnih proizvoda izrađenih od klasične bele čokolade, ispunjene tartufima i ručno oslikane za dobijanje realističnog izgleda otpada. Sve što su pravi obožavatelji čokolade trebali da učine kako bi došli do ove fine čokolade bilo je da predaju jednokratne posude za hranu i ostalu ambalažu kako bi time dokazali svoju ekološku osveštenost i spremnost na recikliranje.

Naime, ovaj britanski brend je početkom godine dizajnirao i pokrenuo proizvodnju potpuno nove ambalaže svojih slatkih proizvoda koja se može u potpunosti reciklirati i kompostirati, što je ujedno prvi takav slučaj među britanskim proizvođačima čokolade.

Projekat proizvodnje nove reciklabilne ambalaže pokrenut je nakon što su detaljno proučeni svi aspekti procesa pakovanja. Osim upotrebe tinta, lepka, nalepnica i vrpci koji se mogu reciklirati, njihovi najprodavaniji čokoladni prutići od sada se prodaju isključivo u papirnatoj ambalaži čime je u potpunosti napuštena dosadašnja upotreba štetnih i nereciklabilnih kesa i omota od metalizovane plastike.

„Verujemo da čokolada treba da utiče ne samo na osobu koja je jede, a ne i na okolinu ili na one koji sastojke koji je čine“, rekao je Brus Aleksander, izvršni direktor „Montezuma’s“.

„Izuzetno smo ponosni što smo prvi britanski proizvođač čokolade koji je ponudio 100 odsto održivu ambalažu svih naših proizvoda. Ozbiljno smo pristupili dizajniranju naše nove ambalaže i uradili najviše što smo mogli kako bismo uticali na smanjenje količine otpada naših proizvoda. Nadamo se da će naša nova ekološka ambalaža i pokretanje naše nove pop-up trgovine nadahnuti ljude na bolji izbor kada je reč o hrani. Ako svako od nas napravi malu promenu u svom životu, pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine biće uistinu veliki“, zaključio je Brus Aleksander.

Izvor: S.F./Ekovjesnik