Deo karte za vožnju Rimom platite plastičnim flašama!

Foto-ilustracija: Unsplash (Mauricio Artieda)

Kako vam se čini pomisao na to da vam reciklaža jedne plastične flaše umanji cenu karte za vožnju metroom kroz jednu od najstarijih prestonica u Evropi za 0,05 evra?

Rimljani naigled žive dolce vita (sladak život). Uživanje u sladoledu, pici i pastama retko se odražava na njihovim telima, okružuje ih arhitektura od koje zastaje dah, uvek su besprekorno obučeni. Ipak, stanovnici glavnog grada Italije su se ovog leta našli u opasnosti od otpada što je narušilo kvalitet njihovog života.

Pacovi koji prebiraju smeće raštrkano po gradskim ulicama u potrazi za ostacima nečijeg ručka i oštar neprijatan miris u doba žestokih vrućina postali su uobičajene pojave, te se zdravstvena pretnja nadvila nad večnim gradom. Situacija je potekla iz nedostatka infrastrukture – jedna od tri ključne rimske deponije je zatvorena, a druge dve opustošene su požarima. Povrh toga, usled rada na održavanju, i dva postrojenja za preradu biološkog otpada su radila smanjenim intenzitetom.

Deo đubreta koje preliva iz kanti su i plastične flaše. Italijani su, prema proračunima iz 2017. godine, evropski narod koji konzumira najviše flaširane vode na godišnjem nivou – čak 188 litara.

Glavni upravljač otpadom u Rimu je saopštio da polovinu prestoničkog otpada nema gde da odloži.

Imajući ove podatke na umu, mogli bismo tvrditi da je inicijativa Recikliraj i putuj (Recicli + Viaggi) pokrenuta u pravom trenutku. Trenutno je u fazi testiranja.

Posebne mašine, postavljene na tri stanice, korisnicima koji prilože plastične flaše za reciklažu dodaju kredit na njihovu aplikaciju za metro.

Slični projekti već se sprovode u Indoneziji, Kini i Turskoj.

Jelena Kozbašić