PKS pokreće Akademiju cirkularne ekonomije

Vesti | Srbija

 

Foto: PKS

Privredna komora Srbije, u saradnji sa centrom Cirekon i uz podršku EIT Climate-KIC i UNDP projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, pokreće Akademiju cirkularne ekonomije.

Akademija je namenjena polaznicima iz malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da unaprede kvalitet i povećaju efikasnost procesa rada u svojim kompanijama, dajući pritom doprinos privrednom razvoju Srbije i zaštiti životne sredine.

Prednosti cirkularne ekonomije su brojne: stvaranje bezbednog i održivog snabdevanja industrije sirovinama, smanjivanje sve veće zavisnosti zemlje od uvoza, otvaranje novih radnih mesta, podrška inovacijama i povećanju konkurentnosti, uštede, podizanje vrednosti lokalnih resursa, proizvedene robe i usluga i drugi.

Sistem proizvodnje i potrošnje u velikom broju kompanija u Srbiji i dalje funkcioniše po linearnom modelu „uzmi – koristi/napravi – odloži”. Prirodni resursi koriste se za proizvodnju proizvoda koji će biti bačeni na kraju njihovog životnog veka. Ovaj pristup pretpostavlja beskrajnu raspoloživost resursa i beskonačan prostor za odlaganje otpada. Ideja „cirkularne ekonomije” ima kao cilj upotrebu i ponovnu upotrebu resursa, kako bi se smanjila i završila proizvodnja otpada, što zahteva temeljne promene u čitavom lancu vrednosti.

Polaznici Akademije, uz pomoć praktičnih alata, naučiće kako da analiziraju i ocene efektivnost procesa rada i upotrebe materijala u svojoj kompaniji, kao i da sprovedu sistemske promene u pravcu cirkularnog poslovanja. Obuka na Akademiji cirkularne ekonomije omogućuje sticanje ne samo teoretskih znanja, već i učenje iz najboljih praksi i do sada postignutih rezultata.

– Privredna komora je početkom rada Akademije cirkularne ekonomije ušla u program transfera znanja, posebno ka malom i srednjem sektoru preduzeća, kako bi se ista pripremila za energetsku i ekološku tranziciju, a sve u cilju jačanja konkurentnosti na regionalnom i svetskom tržištu. Zahvalni smo svim našim partnerima – centru Cirekon, EIT Climate-KIC i UNDP projektu “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, zahvalni smo kompanijama koje su prepoznale važnost ovog pilot projekta i sa velikim optimizmom gledamo u 2019. godinu kada planiramo novi program Akademije, izjavio je Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Milisav Pajević