Pitanje upotrebe brane na Plavom Nilu ipak će biti rešeno sporazumom tri zemlje

Etiopija, Egipat i Sudan su postigli visok stepen saglasnosti koji utire put sporazumu o korišćenju velike brane na reci Plavi Nil, do sada izvoru oštrih regionalnih tenzija, objavio je etiopski premijer Abij Ahmed.

Foto: Wikipedia/Rosemania

Satelitski snimci pokazuju da je voda u novom veštačkom jezeru iza gotovo dovršene brane GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam) koja košta 4,3 milijarde evra, na najvišem nivou u poslednje četiri godine.

Etiopija je navela da povećanje nivoa vode potiče od obilnih kiša, a u novoj izjavi stoji da je „postalo očigledno da je u prethodne dve nedelje, u sezoni kiša, dostignuto punjenje brane u prvoj godini“ i da je „brana u izgradnji već preplavljena“.

Ranije je Etiopija saopštila da će u julu početi da puni jezero iza najveće brane u Africi i bez dogovora, pošto kišna sezona ionako dovodi do izlivanja Plavog Nila.

Međutim, sada se navodi da su lideri tri zemlje postigli dogovor da nastave „tehničke razgovore o punjenju (jezera)“ i put ka „sveobuhvatnom sporazumu“.

Detalji današnjih pregovora nisu objavljeni, niti o čemu su tačno postigli dogovor.

Posrednik u pregovorima bio je prvi čovek Afričke unije, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

Etiopija navodi da ogromna brana predstavlja poslednju priliku za izlazak miliona njenih građana iz siromaštva i dodaje da bi zahvaljujući njoj mogla da postane veliki izvoznik struje.

S druge strane, Egipat, koji snabdeva svojih 100 miliona stanovnika vodom iz Nila, navodi da zato brana koja zadržava dotok, predstavlja „egzistencijalnu pretnju“.

Pregovarači navode da ostaju dva ključna pitanja – koliko vode će Etiopija puštati nizvodno, ka Egiptu, u slučaju višegodišnje suše i kako će države rešavati eventualne buduće sporove.

Izvor: Zelena Srbija