Pirot obeležava 95 godina od početka izgradnje keja na Nišavi

Vesti | Srbija

Foto: Wikimedia/Miljan Simonović

U Pirotu se obeležava 95 godina od početka izgradnje keja na Nišavi. Lepa priča o tome kako je nekadašnja obaloutvrda, čiji je cilj prevencija poplava, prerasla u zelenu oazu u centru grada jedinstvenu po drvoredu lipa.

Od igara u detinjstvu, preko druženja u mlađim danima do penzionerskih šetnji. 80-godišnja Olgica Petković kaže da je kej na Nišavi obeležio njen život. S ponosom objašnjava da je njen pradeda poklonio plac za izgradnju tadašnje obaloutvrde.

– Svi su učestvovali, i trgovci i zanatlije svojim novčanim prilozima. Oni koji nisu imali novac, učestvovali su svojom radnom snagom i prevozom materijala, kaže Olgica Petković.

Pirotski kej jedinstven je u Srbiji zbog drvoreda stoletnih lipa. Nije zabeleženo ko je počeo da sadi lipe, ali se zna da je za izgradnju keja odgovoran jedan Užičanin.

– Zalaganjem Velje Vukićevića koji je sticajem okolnosti bio narodni poslanik za Pirotski okrug, inače je iz Užica, 1923. godine počelo sa utvrđivanjem obala Nišave i formiranjem današnjeg keja, kaže istoričar Miljan Manić.

Izvor: RTS

Milisav Pajević