Pirot će izgraditi postrojenje za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji

Srbija | Upravljanje otpadom

Grad Pirot i Regionalna deponija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiće izgradnji postrojenja sa sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji koja će uticati na produženje roka trajanja postojećeg tela deponije.

Po rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, sa modernom Regionalnom deponijom i postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, koje će biti u fokusu Gradske uprave naredne godine, Pirot će steći sve uslove da dobije epitet “zelenog grada”.

Procena je da će naše prvo telo Regionalne deponije trajati do sredine 2021. godine. Ja očekujem da ono traje i duže ako uradimo ono što planiramo, a to je primarna i sekundarna selekcija otpada, da se izgradi postrojenje za primarnu i sekundarnu selekciju otpada pa da se deo smeća dalje komercijalno koristi za reciklažu. Ipak, cena upravljanja našom deponijom je dva do tri puta jeftinije s obzirom da smo novac za njenu izgradnju obezbedili parama EU i Fonda za zaštitu životne sredine. Drugi problem na koji ćemo se usresrediti narednih godina jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Vasić.

izvor: pirotskevesti.rs

Sandra Jovićević