„Petrohemija“ će od NIS-a dobijati sirovine po boljim cenama

Srbija | Nafta

fDanašnje „Novosti“ prenose da je Vlada Srbije juče je usvojila Memorandum o komercijalnom ugovoru sa NIS-om. Novi dogovor „Peterohemiji“ bi trebalo da obezbedi opstanak na tržištu i bez velike pomoći države. Pre tog momenta, iz državne kase će se otplatiti deo postojeće duga prema naftnoj kompaniji.

Ukupna dugovanja „Petrohemije“ su oko 650 miliona evra. Samo NIS ova kompanija duguje 254 miliona evra. Dogovor je da država Rusima vrati oko 105 miliona evra. Trećina duga bi trebalo da se konvertuje u kapital, pa bi i NIS postao suvlasnik „Petrohemije“, a trećinu bi NIS trebalo da – otpiše. Način na koji će se regulisati ostatak obaveza prema drugim partnerima odrediće Unapred pripremljen plan reorganizacije, koji bi Privredni sud mogao da usvoji poslednjeg dana ove godine.

– Ranije dogovorena dinamika je odlagana zbog tehničkih problema. Mi sada završama naš deo posla. Želja nam je da „Petrohemiju“ upodobimo da posluje na tržištu – rekao je za „Novosti“ ministar privrede Goran Knežević. – U cilju njenog ozdravljenja biće potpisan Memorandum sa NIS oko komercijalnih uslova za isporuke osnovnih sirovina za „Petrohemiju“. Sa druge strane, dogovor je da svi poverioci glasaju za UPPR. On je planiran za 31. decembar. Većina potraživanja će se konvertovati u kapital.

Izvor: novosti.rs

V.V.