PETA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ELEKTRIČNE ENERGIJE: Nije daleko dan kada će se udeo obnovljivih izvora energije u Srbiji značajno povećati

Foto: EP

Danas je u beogradskom Sava Centru počela Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije. Organizatori – Društvo za obnovljive izvore električne energije, koje je aktivno u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), ove godine obeležava mali jubilej, budući da je ovo peto organizovanje događaja posvećenog spomenutoj tematici.

Tokom 12. i 13. oktobra, Sava Centar ugostiće brojna ugledna imena iz privrede, prosvete i institucija nauke i tehnike, kao i kompanije i preduzeća koja bi preko svojih predstavnika, ali i putem izložbe koja prati stručni skup upoznali učesnike skupa i stručnu javnost sa onim što rade i proizvode. Konferencija ima za cilj da predstavi postignute naučne rezultate, ali i da promoviše obnovljive izvore energije u našoj zemlji. Među tematskim oblastima, biće prisutna i moderna rešenja koja se u ovoj oblasti primenjuju u svetu i kod nas, a analiziraće se njihove prednosti i mane. Ovo je internacionalni događaj, i nadamo se da će zadržati tradiciju, ali otvoriti i neke diskusije i podstaći na dijaloge sa donosiocima odluka.

Prisutnima se na početku obratio prof. dr Budimir Sudimac, prodekan na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U svom obraćanju, profesor Sudimac izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva konferenciji, naglasivši da je ovo trenutak u kom je od velikog značaja razumevanje neophodnosti prelaska na obnovljive izvore energije.

 – Arhitekte energetiku posmatraju najčešće sa aspekta dizajna, što je različito sagledavanje od inženjera elektrotehnike i mašinstva, no inženjeri arhitekture su neophodni, da bi se proizvedena energija aplicirala na objekte. I arhitektura se danas brzo menja. Objekti u budućnosti moraju postati energane, a to gledano sa našeg aspekta ne podrazumeva samo primenu stiropora i staklene vune, jer ovi materijali samo smanjuju gubitke energije, a ne prozivode je, što će u budućnosti biti neophodno – rekao je Sudimac.

Foto: EP

Profesor Sudimac takođe smatra da bi teme o obnovljivim izvorima energije trebalo da se prilagode i nižim nivoima obrazovanja, jer je u pitanju civilizacijsko pitanje, i u rešavanje problema moraju biti uključeni različiti slojevi društva.

Odmah potom, prisutnima se obratio i prof. dr Aleksandar Gajić, član nadzornog odbora EPS-a.

 – Zadovoljstvo mi je što grupa entuzijasta uspeva da odrzi konferenciju po peti put i nadam se da ćemo dočekati i jubilarnu, desetu. Iz programa vidimo da su zastupljeni i skoro svi vidovi obnovljivih izvora energije. Nije daleko i ni dan kada će se udeo obnovljivih izvora energije značajno povećati, jer svest o zastiti životne sredine i  važnosti očuvanja resursa raste – naglasio je profesor Gajić.

Predsednik SMEITS-a, gospodin Milovan Živković, obratio se prisutnima nakon profesora Gajića, proglasivši konferenciju zvanično otvorenom.

 – Pitanja vezana za dobijanje, prenošenje i transfer energije veoma su aktuelna u poslednje vreme. Moderan čovek neodgovorno se ponašao prema prirodi zbog pribavljanja materijalnih dobara. Od pronalaska parne mašine do danas, dogodio se razvoj civilacije neslućenih razmera, ali je istovremeno došlo i do ugrožavanja našeg opstanka. Iako se najčešće govori o očuvanju prirode, reć je o našem opstanku na planeti. Osnovne discipline u energetici, poput termodinamike i mehanike, iako su matematički egzaktne, nisu tako jednostavne za razumevanje ni u 21. veku, a pomalo zadiru i u filozofiju. SMEITS ima status udruženja građana koje se samo finansira, i dokle god kod nas postoje interesenti za navedenu oblast, sredstva za održavanje kongresa biće obezbeđena – zaključio je Živković.

Na samom kraju, Živković je spomenuo i Stevana Šampalovića, osnivača društva, rekavši da je smatrao da mu kao vizionaru, koji je još osamdesetih godina objavio knjigu o toplotnim pumpama, to duguje. Na samom kraju uvodnog obraćanja, on je poželeo dobrodošlicu svima, uz nadu da se vide i u oktobru naredne godine.

Energetski portal medijski je sponzor SMEITS-a tokom dana održavanja konferencije.

M. N.