Pet hiljada tona opasnog otpada u firmama u restruktuiranju i stečaju

Srbija | Upravljanje otpadom

Opasni-otpad ekologija.rs

Načelnik Odeljenja za velike hemijske udese u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Željko Pantelić izjavio je da postoji preko pet hiljada tona opasnog otpada u firmama u restruktuiranju, a da je nekima od njih potrebna pomoć Vlade da bi rešili ovaj problem. On je istakao i da su procene da bi 1741 tona ovakvog otpada mogla da se preda operaterima u Srbiji koji poseduju dozvole za ovu vrstu otpada, dok bi 3371 tona mogla da se izveze u zemlje OECD-a.

Prema njegovim rečima, Republici Srbiji su neophodna postrojenja za upravljanje opasnim otpadom, ali ne postoji lokacija za njih. Tačnije, lokalne samouprave ne žele da ovakvo postrojenje bude izgrađeno na njihovoj teritoriji iako Evropska unija već dugo pokušava da donira Srbiji postrojenje za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada.

Inače, inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije je od 14. jula do 20. oktobra ove godine popisivala opasni otpad, a Izveštaj o opasnom otpadu u preduzećima u restruktuiranju i stečaju u narednom periodu će biti objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: ekologija.rs