Pešačenje, biciklizam i javni transport u Beogradu tokom „Evropske nedelje mobilnosti“

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Ahmed Nishaath)

Grad Beograd se od 16. do 22. septembra pridružuje evropskim i svetskim gradovima koji obeležavaju „Evropsku nedelju mobilnosti” i ujedinjeni pozivaju građane da se više opredeljuju za pešačenje, biciklizam i javni transport, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić:

„Broj stanovnika u velikim gradovima je u stalnom porastu, kao i broj automobila. To je veliko opterećenje na globalnom nivou, koje ima značajan uticaj na klimatske promene. Narednih sedam dana, odazivanjem ovoj evropskoj inicijativi, pokazaćemo da smo svesni važnosti uvođenja mera održivog transporta i pozivanja građana da menjaju navike u saobraćaju. Pokazaćemo i da smo spremni da činimo napore kako bismo imali zdravije okruženje“, kazao je Radojičić i dodao da ove godine u kampanji učestvuje oko 2.500 gradova.

Gradonačelnik je naveo da Grad Beograd intenzivno radi na tome da se okrene zelenoj hijerarhiji u saobraćaju, odnosno da se prednost da pešacima, biciklistima i javnom prevozu u odnosu na automobile:

„Aktivno radimo na projektima usmerenim ka rešavanju problema u saobraćaju i povećanju kvaliteta života građana. Cilj nam je da Beograđanima i gostima omogućimo brže i lakše kretanje kroz naš grad. U prethodnom periodu proširili smo pešačke zone u centralnom delu grada, uveli „Vrabac servis” kao efikasno ekološko prevozno sredstvo, a krajem avgusta raspisan je javni poziv za podnošenje ponuda za postavljanje sistema javnih bicikala. U narednom periodu nastavićemo da širimo pešačke zone, radimo biciklističke staze i okrećemo se alternativnim vidovima transporta u odnosu na motorizovane“, istakao je Radojičić.

On je pojasnio da je korist od toga višestruka: „Za naše zdravlje, ali i za očuvanje životne sredine važno je da pešačimo, vozimo bicikl, više se oslanjamo na javni prevoz nego na sopstvene automobile, u kojima se često nalazi samo jedna osoba. Zbog toga su principi „Evropske nedelje mobilnosti” važni svakog dana“, naveo je gradonačelnik Radojičić.

Foto-ilutracija: Unsplash (Danil Sorokin)

Najavio je da će Grad Beograd tokom nedelje organizovati niz aktivnosti i pozvao je građane da učestvuju u njima: „Promovisaćemo pešačke zone i sve što smo na ovom planu uradili u prethodnom periodu, organizovaćemo biciklijadu i druge aktivnosti za građane i turiste. Posebno bih izdvojio akciju „Samo ne autom”, koja se održava 20. septembra. Pozivam građane da tog dana na posao idu pešice, biciklom ili javnim prevozom. Nadam se da ćemo u što većem broju pokazati da smo svesni značaja poruka koje „Evropska nedelja mobilnosti” šalje“, rekao je Radojičić.

„Evropska nedelja mobilnosti” obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje, dok je slogan kampanje Pešačite sa nama!

Izvor: Grad Beograd