Pčelari daruju po kilogram meda građanima starijim od 65 godina

Vesti | Hrana | Srbija

Poznato je da se država Srbija nalazi pred ogromnim problemom suzbijanja širenja koronavirusa. Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) doneo je odluku da joj skromno pomogne, jer pomoć koju svako od nas može da pruži za nas nije mnogo, a nekome može mnogo pomoći.

Foto-ilustracija: Unsplash (Klara Avsenik)

IO SPOS-a poveo se pre svega ljudskom solidarnošću, koje danas tako malo ima, na žalost, ali i nekim drugim elementima. Naime, Republika Srbija iz budžeta za pčelare svake godine izdvaja od poreza građana preko 7 miliona evra za pčelarstvo, a pomogla je pčelarima SPOS-a kad nam je bilo najteže, kada je Vlada Republike Srbije na predlog predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića obezbedila pomoć od 50 miliona dinara za završetak Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, koji treba da obezbedi budućnost našem pčelarenju i siguran plasman meda po realnim tržišnim cenama.

Iz svih navedenih razloga, IO SPOS-a smatra da svaki pčelar SPOS-a sada treba da izrazi solidarnost prema najugroženijem sloju stanovništva od koronavirusa, a to su građani stariji od 65 godina.

Stoga je IO SPOS-a doneo odluku da pozove sve pčelare SPOS-a da izdvoje samo po 1 kg meda i stave ga na raspolaganje državi odnosno lokalnoj samoupravi, koja će medom pomoći najugroženijem sloju stanovništva u cilju podizanja imuniteta i kvalitetne ishrane za naše najstarije sugrađane. Ako neko može da izdvoji više, naši sugrađani će mu svakako biti zahvalni.

Pčelari se vode geslom da je njihovo malo je nekome mnogo.

Savez poziva sve članove da najkasnije do 25. marta svom predsedniku udruženja dostave po 1 kg meda (obavezno u staklenoj tegli bilo kog tipa, sa novim metalnim poklopcem, bez voska na površini meda). Nakon prikupljanja količina, nadležni će preuzeti med i dostaviti ga našim starijim sugrađanima, kako bi im naš med pomogao da steknu bolji imunitet ili da što lakše prebole oboljenje koje uzrokuje novi koronavirus.

Ako neko ima mogućnost da donira i propolis kapi, to je takođe poželjno. Prilikom primopredaje meda, predsednik udruženja je u obavezi da donatora upiše na spisak, a obaveza donatora je da se potpiše.

Mole sve da se odazovu ovom pozivu, jer odazivom praktično pomažu svojim roditeljima, braći, sestrama… Pokažimo da su pčelari solidarni i sakupimo više od 8.000 kg meda, apeluje izvršni odbor.

SPOS ističe da su stariji sugrađani pomagali njima kada je pomoć bila potrebna, te žele sada da uzvrate.

Izvor: SPOS