Patke umesto pesticida na pirinačnim poljima

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Simon Fanger)

Da li biste umesto pesticida u svrhu zaštite biljaka od korova radije „koristili“ divlje patke?

Ukoliko niste razmišljali o tome, trebalo bi da počnete. U određenim delovima sveta nekada je to bio sasvim ustaljen metod.

Svesni svih negativnih posledica koje po životnu sredinu ima upotreba pesticida, u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu, IranuTajlandu i na Filipinima su se ponovo okrenuli rešenju koje im je poznato već vekovima. Nedavno je ponovo zaživeo i mnogi poljoprivrednici su potpuno izbacili pesticide iz upotrebe.

Osim što divlje patke predstavljaju zdraviji, dokazano su i uspešniji način zaštite biljaka koji utiče na plodonosnije useve.

Foto-ilustracija: Pixabay

Bez obzira na vremenske uslove, patke svakog jutra plivaju duž polja pirinča i jedu korov i insekte. Hrane se čak i semenom korova što sprečava da se korov dalje razvije. Korov upija hranljive materije iz podloge, čime smanjuje njenu količinu dostupnu pirinču, zbog čega i jeste opasan. Patke ne jedu biljku pirinča. Njihov izmet ostaje kao đubrivo, te poljoprivrednici imaju višestruku korist i mogućnost da pirinač u potpunosti gaje bez veštačkih dodataka.

Slična praksa se koristi i na jugu Francuske i u vinogradima u Južnoj Africi. Vinogradarima pomoć pružaju indijske patke trkačice, za koje poljoprivrednici veruju da su, ukoliko su psi čovekovi najbolji prijatelji, one čovekovi najbolji pomoćnici.

Jelena Cvetić