Partnerstvo Gugla i Ujedinjenih nacija u zaštiti životne sredine

Foto-ilustracija: Pixabay

Zahvaljujući Guglu, brzo i lako možemo da saznamo mnoge podatke koji nas zanimaju – kako se puževi pare, recepte za testo za picu i šta obući na letnje venčanje. Informacije kojima raspolaže ova kompanija će, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), sada staviti u službu očuvanja naše planete.

Svoj projekat za merenje uticaja ljudi na njihovo okruženje, Gugl i Ujedinjene nacije, objavili su 16. avgusta 2018. godine na forumu UN posvećenom održivom razvoju.

Podaci prikupljeni u realnom vremenu biće dostupni organizacijama i vladama država kako bi se obezbedila brza reakcija na promenljive prirodne uslove. Njihova zajednička težnja je da pristupom informacijama od javnog značaja podstaknu što više zemalja da prigrle principe održivog razvoja.

Ortakluk Gugla i UNEP fokusiraće se najpre na slatkovodne ekosisteme: planinska jezera, močvare i reke. U njima se odomaćilo oko 10 odsto poznatih svetskih vrsta, a istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću brzinu gubitka biodiverziteta uzrokovanu klimatskim promenama.

I dalje vam nije u potpunosti jasno kako će to Gugl pomoći prirodi?

Koristeći satelitske snimke, Gugl će kreirati mape i podatke o trenutnom stanju ekosistema Zemlje. Pristup njima imaćemo svi putem internet platforme koja je u procesu razvijanja. Vođeni tim informacijama, moći ćemo da pratimo promene biodiverziteta i da preduzmemo akcije za sprečavanje njegovog potencijalnog okrnuća i nestanka.

„UNEP je vrlo uzbuđen zbog udruživanja sa Guglom kako bi se osiguralo da se napredak, identifikacija priroritetnih oblasti za delovanje i približavanje održivom svetu vrše najsofisticiranijim onlajn alatima“, izjavio je Erik Solhajm, direktor UNEP.

Jelena Kozbašić