Partnerstvo države i privrednika u sistemu upravljanja otpadom

Svet

stana bozovic

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović posetila je, u subotu, grad Niš.

Tokom posete obišla je pogone preduzeća E-reciklaža “Jugo-impeks” i izrazila zadovoljstvo zatečenim stanjem u postrojenju za reciklažu u pogledu upravljanja elektronskim i električnim otpadom kao i zaštitom radnika i njihovog zdravlja.

“Dug prema reciklažnoj industriji iznosi blizu 1,6 milijardi dinara i Vlada Srbije je još početkom godine usvojila zaključak o isplati tog novca. Novac namenjen reciklažnoj industriji predviđen je rebalansom budžeta”, istakla je gospođa Božović i poručila bankama da imaju sluha za srpsku privredu.

Napomenula je da “Država menja svoj stav prema životnoj sredini, a zakašnjnje je usledilo zbog izbora koji su kasnije raspisani i zbog toga što se Srbija našla u vanrednoj situaciji zbog poplava.”

Novi konkurs za reciklažnu industriju je raspisan i trajaće do 31. januara 2015. godine. Procene će biti urađene za 2015. godinu i novac za subvencije ovoj industriji će se naći u budžetu za narednu godinu.

Gospođa Božović napominje da je Srbiji neophodno 10,5 milijardi evra do 2030. godine kako bi ispunila sve standarde Evropske unije u oblasti životne sredine uključujući i velike infrastrukturne projekte. Od toga za upravljnnje otpadom je potrebno 2,8 milijardi evra.

“Srbija na svom evropskom putu ima svoje obaveze i zakonodavni okvir u oblasti životne sredine biće završen do 2018. godine.” rekla je državna sekretarka.

E-reciklaža “Jugo-impeks” direktno zapošljava 300 radnika a indirektno angažuje čak 3.000 ljudi.

Državni sekretar, gospođa Stana Božović je tokom svoje posete obišla i gradsku deponiju Buban u Nišu. Tom prilikom je izjavila da se hitno mora raditi u pravcu višedecenijskog problema deponije, koja je zvanično počela sa radom 1971. godine i imala kapacitete 25 do 30 godina. Deponija je 2013. godine zatvorena odlukom inspekcije, tadašnjeg resornog Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine, da bi nakon toga ponovo otvorena na period od dve godine, na osnovu stručnog mišljenja Instituta “Kirilo Savić”.

Gospođa Božović je istakla da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pružiti punu podršku za trajno rešenje problema deponije u Nišu, kroz primenu i sprovođenje “Strategije upravljanja otpadom , usvojene od strane Vlade Republike Srbije za period 2010-2019. godine i na osnovu toga usvojenog Sporazuma i Protokola o saradnji regionalnih deponija između opština Nišavskog okruga.

izvor:eko.minpolj.gov