Park prirode Učka dobio preko 50 miliona kuna za razvoj

Region | Održivi razvoj

Foto: mzoip.hr

Javna ustanova Park prirode Učka, Opština Kršan i Zadruga BIOM u Opatiji su službeno predstavili projekt Učka 360°, kroz koji će u naredne četiri godine biti uloženo gotovo 50 miliona kuna u unapređenje infrastrukture i programa u Parku prirode Učka.

Projektom su tako predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posetioce Poklon, izgradnja i opremanje volonterskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi, kao i interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica. Osim toga, aktivnosti projekta biće usmerene i na razvoj inovativnih programa utemeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini i unapređenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

Ukupna vrednost Projekta Učka 360° je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekat sufinansiraju Evropska unija sa 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost sa 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine i energetike Igor Kreitmeyer istakao je da je cilj ulaganja u infrastrukturu zaštićenih područja doprinošenje atraktivnosti njihovih ponuda, ali i edukacija i informisanje posetilaca o prirodnim vrednostima i važnosti prirodnih ekosistema za zdravlje ljudi. Osim toga, želja nam je podstaknuti intenzivnije uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova, a kako bi oni u potpunosti ispunili svoju funkciju generatora održivog razvoja.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević