Pariz: Svetska banka od 2019. godine neće finansirati eksploataciju nafte i gasa

Foto-ilustracija: Pixabay

U Parizu, u Francuskoj, je 12. decembra, pod sloganom „Prilagođavanje, ublažavanje, mobilizacija“, održan samit One Planet. Stotine filantropa i svetskih lidera iz različitih privrednih sektora sastale su se u cilju da se kolektivnom akcijom usmere na veliki problem današnjice, klimatske promene. Organizatori su bili predsednik Francuske, Emanuel Makron, predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutjeres.

U nastojanju da državama pomogne da dostignu svoje ciljeve za smanjenje efekta staklene bašte u okviru Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, Svetska banka je tom prilikom najavila da će od 2019. godine u potpunosti da obustavi finansiranje projekata naftne i gasne industrije. Na istraživanje nafte i gasa trenutno odlazi oko 2 odsto njenih davanja. Svetska banka je prva multilateralna banka koja će da preduzme ovakav korak.

Predstavnici su dodali da će u izuzetnim slučajevima razmatrati finansiranje gasovoda u najsiromašnijim zemljama gde postoji jasna korist u pogledu energetskog pristupa siromašnim slojevima, a projekat se uklapa u okvire Pariskog sporazuma.

Pored toga, investitori su 100 najvećih zagađivača na svetu pritisnuli da učestvuju u rešavanju problema globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Njihov udeo u zagađenju na globalnom nivou iznosi čak 15 odsto. Australijske kompanije BHP Billiton, Wesfarmers i Rio Tinto već su, od strane akcionara, primorane da preduzmu korporativne akcije na tom polju.

Jelena Kozbašić