Papagaj iz poznatog crtanog filma „Rio“ proglašen izumrlom vrstom

Foto: pixabay

U poznatom crtanom filmu „Rio“, papagaj vrste Spiks makao (Cyanopsitta spixii) pod imenom Blu, leti od Minesote skroz do Rio de Žaneira jer je poslednja muška jedinka svoje vrste i tamo upoznaje Džul, poslednju ženku. Oni se zaljube, dobije mlade i film se završava srećnim krajem sa nadom da će se njihova vrsta oporaviti. U pravom svetu doduše, Blu je zakasnio.

Nova studija udruženja za konzervaciju ptica, BirdLife International, otkrila je da je u poslednjih nekoliko godina više vrsta ptica izgubilo svoju bitku za opstanak. Našalost, jedna od tih vrsta je i Spiks makao. Ova vrsta se sada smatra izumrlom u divljini a samo nekoliko primeraka živi u zatočeništvu.

Velika većina istrebljenja ptica u ovom veku desila se na izolovanim ostrvima a pet od osam iz ove studije je na području Južne Amerike od kojih je četiri u Brazilu. Ovo je tragični dokaz uticaja deforestacije u ovom delu sveta.

Zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, mahnite ekspanzije urbanih predela kao i deforestacije mnoge vrste primorane su ili da se prilagode ili da izumru. Evolutivne promene koje su se odigravale u periodima od stotinu hiljada godina sada se događaju rapidno i to pred našim očima. Borci za konzervaciju prirode rade neumorno kako bi zaštitili životinjske vrste od novonastalih pretnji.
Iako se svi nadamo da će se njihovi napori isplatiti, nažalost, ovu vrstu papagaja naša deca moći će da upoznaju samo na filmskom platnu.

Milan Zlatanović

Izvor: cbsnews