Papa i stanovnici Amazonije zasadili drvo u Vatikanu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: YouTube (screenshot)

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja i predstavnici autohtonih zajednica u Amazoniji su prošle nedelje simbolično zajedno zasadili drvo u bašti Vatikana, uz molitve i verske obrede naroda amazonskog područja.

Dva dana pre početka vatikanskog Sinoda o Amazoniji, papa je u ceremoniji sađenja malog hrasta, donetog iz italijanskog grada Asizija, učestvovao na dan proslave Svetog Franje Asiškog, osnivača Franjevačkog reda.

Papa smatra da je Sveti Franja „otac moderne ekologije“. Naveo je njegovu „Odu bićima“ (Laudes Creaturarum), molitvu koja hvali „brata Sunce“, „sestru Vodu“ i „majku Zemlju“.

U svečanosti je učestvovalo 20 predstavnika autohtonih zajednica Amazonije. Bili su u raznobojnoj odeći, a neki su imali perje u kosi i plesali su u vatikanskom vrtu, povremeno ljubeći zemlju tokom igre. Papi su poklonili drvene statuete i ogrlice.

Foto: YouTube (screenshot)

U nedelju počinje sinod o radnom dokumentu od 80 strana u kojem se predlaže da Katolička crkva, radi boljeg dijalog s narodima Amazonije, upozna njihovu duhovnost, običaje, tradiciju i simbole.

Time bi se gradila „Misionarska crkva s lokalnim licem“ kako bi se prevazišli rigidni crkveni stavovi koji nedovoljno uzimaju u obzir konkretan život ljudi, navodi se u radnom dokumentu.

Izvor: Zelena Srbija