Pančevo učestvuje u Satu za našu planetu

Pančevo će se ove godine po deseti, jubilarni put pridružiti akciji “Sat za našu planetu”. Na inicijativu Svetske organizacije za prirodu, „Sat za našu planetu” će se ovoga puta održati u subotu, 24. marta 2018. godine, u 20:30 časova po lokalnom vremenu. Od tog vremena, pa do 21:30, svetla će biti pogašena na svim onim institucijama, školama, firmama, kućama, parkovima… koji, gašenjem svetala, ne ugrožavaju bezbedbost, a koji se budu prijavili Sekretarijatu za zaštitu životne sredine

„Sat za našu planetu” je globalna akcija u koju se uključuju pojedinci, organizacije i institucije sa zajedničkim ciljem – slanje snažne poruke da je moguće nešto preduzeti protiv klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete i nas koji na njoj živimo.

Počevši od 2009. godine kada je akcija prvi put organizovana u Srbiji, broj gradova i opština koje podržavaju akciju neprestano raste. Globalnoj akciji se 2017. godine u Srbiji pridružio 91 grad i opština, a na globalnom nivou skoro 7.000 gradova iz 178 zemalja iz svih krajeva sveta. Manifestacija se u svetu održava 11 godina, a Pančevci je prate celu deceniju.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja, ovoga puta zajednički pripremaju prigodan program u Gradskom parku koji će okupiti pristalice akcije, kao i sugrađane koji brinu o zaštiti životne sredine, a program će otvoriti Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Akciju ove godine podržava Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine, Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Grad Novi Sad, kao i brojne organizacije civilnog društva i kompanije, tako da verujemo da će jubilarna deseta akcija „Sat za našu planetu 2018“ biti još uspešnija od prethodnih.

izvor: pancevo.rs

Sandra Jovićević