Pančevo obeležava Dan planete Zemlje

Foto: pancevo.rs

Svetski dan planete Zemlje obeležava se već 48 godina, svakog 22. aprila, u više od 150 zemalja širom sveta sa ciljem da se svetsko stanovništvo podseti i opomene na stanje planete na kojoj živimo.

Svake godine je akcenat na jednom od gorućih problema koji nezaustavljivo uništava ekosistem. Ovoga puta, kao jedan od najvećih zagađivača prepoznata je plastika, odnosno ogromne količine plastične ambalaže i predmeta od plastike koje čovek baca u reke, jezera, bare, mora… Pored ostalih štetnih posledica koje ovakvo gomilanje plastičnog otpada ima na ekosistem, odnosno, pored zagađivanja i naruživanja pejzaža, najtragičnije je masovno trovanje, povrede i uginuća morskih i rečnih životinja davljenjem plastičnim kesama, bocama i drugim odbačenim plastičnim otpadom.

Grad Pančevo, kroz rad resora za ekologiju i zaštitu životne sredine godinama ulaže napore, kako u edukaciju građana, tako i u saniranje posledica zagađivanja, posebno kada je reč o pravilnom odlaganju plastičnog ambalažnog otpada. Jedna od najvažnijih aktivnosti je ekološko opismenjavanje dece i mladih, odnosno sticanje korisnih ekoloških navika, kroz različite akcije, kao što je, na primer, “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”. Zahvaljujući ovoj aktivnosti koju zajednički sprovode Gradska uprava grada Pančeva – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP Higijena i JKP Zelenilo, učenici svih osnovnih i srednjih škola u Pančevu i okolnih naseljenih mesta prikupljaju ambalažni otpad i odlažu ga u namenske kontejnere. Školu koja sakupi najviše otpada, Grad Pančevo, na kraju svakog ciklusa, odnosno na kraju svake školske godine, a povodom Svetskog dana životne sredine, već četiri godine nagrađuje jednodnevnom ekskurzijom.

Ove godine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je raspisao likovni konkurs na temu “Šuma čista – blista”, u kojem učestvuju svi osnovci, a autori najlepših crteža ići će na jednodnevnu ekskurziju na Čardak gde će se, pored ostalog, održati predavanje o načinima odlaganja plastičnog otpada i čuvanja prirode i vodotokova čistim.

Lokalna samouprava Pančeva ovom problemu poseban značaj pridaje i kroz sufinansiranje projekata i projekata-manifestacija udruženja građana, a na osnovu konkursa iz oblasti ekologije. Tako su u proteklom periodu finansijski podržani projekti udruženja građana čija je realizacija, pored ostalog, podrazumevala i čišćenje Tamiša i Ponjavice od plastičnog otpada.

Takođe, Grad Pančevo će, kroz aktivnosti Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančevo i ove godine, dvanaesti put zaredom obeležiti Dan Dunava i devetu godinu zaredom organizovati Eko regatu Tamiš, a jedna od glavnih aktivnosti je upravo čišćenje priobalja reka od nagomilanog plastičnog otpada.

Pored svega navedenog, a povodom Svetskog dana planete Zemlje, JKP Zelenilo će, u saradnji sa Gradskom upravom grada Pančeva, organizovati zanimljivo dešavanje na omoljičkom trgu, ispred tamošnje Osnovne škole, a uz crvenolisnu bukvu. Za decu će biti organizovano predavanje o crvenolisnoj bukvi, o njenoj starosti i njenim posebnostima, a svi učenici trećeg razreda ove škole, za koje je i organizovana edukacija, na poklon će dobiti bojanke i majice sa motivom ovog zaštićenog drveta koje krasi centar Omoljice.

izvor: pancevo.rs

Sandra Jovićević