Pančevo dobilo pametnu klupu

Povodom Svetskog dana životne sredine u Pančevu je organizovano predstavljanje „Pametne klupe“. Tom događaju su prisustvovali i gradonačelnik Saša Pavlov i Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za oblast zaštite životne sredine.

Povodom postavljanja Pametne klupe gradonačelnik Saša Pavlov istakao je da Pančevo nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj rebrendiranje Pančeva na nacionalnoj i evropskoj mapi. Da bi rebrendiranje bilo maksimalno efikasno i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, aktivnosti koje Grad Pančevo realizuje, primarno su usmerene na projekte koji afirmišu pre svega energetsku efikasnost i klimatsku pismenost. Posebno ističem klimatsku pismenost i u tom kontekstu treba posmatrati naša nastojanja da kroz biciklofone koje smo realizovali prošle godine, da kroz projekat pametne klupe ove godine edukujemo i animiramo pre svega mlade jer time angažovano radimo na njihovom klimatskom i ekološkom opismenjavanju. Naravno, tu su i veliki projekti u sferi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, ali ovakvi projekti koji na jedan praktičan i u prostoru vidljiv način promovišu ekološki osvešćeno ponašanje imaju veliki edukativni značaj.

Katarina Banjai je dodala da je pametna klupa postavljena povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine. Ideja se svima dopala, jer istovremeno animiramo i edukujemo pre svega mlade, a takođe i afirmišemo alternativne izvore energije koji su ekološki prihvatljivi. Petrosolar klupa je moderan i energetski nezavistan proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panelai omogućava nam da dopunimo mobilne uređaje i poseduje LED rasvetu. Takođe, u unutrašnjosti totema nalazi se vajfaj ruter koji nam omogućava surfovanje internetom, a ruter je donacija Telekoma Srbija i ja im se zahvaljujem ovom prilikom na podršci koju su nam pružili.

Pametnu klupu je realizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine na predlog Katarine Banjai, većnice zadužene za ekologiju. Proizvođač i montažer je firma Petro-Mont iz Novog Sada uz saglasnost Direkcije za izgradnju i uređenje grada Pančeva i podršku JKP Zelenila, a logistiku neophodnu za konekciju mobilnih uređaja je obezbedio MTS.

izvor: pancevo.rs

Sandra Jovićević