Pančevo dobilo još jedno pametno autobusko stajalište

U toku 2018. godine od strane Grada Pančeva postavljena su tri pametna stajališta (ispred Uslužnog centra u Ulici generala Petra Aračića, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje, oba u Ulici vojvode Radomira Putnika), uz podršku kompanije Madnet iz Pančeva. Navedena kompanija je donirala tri 4g wi-fi rutera i obezbedila besplatan internet za sve građane koji koriste stajalište.

Grad Pančevo je Budžetom grada 2019. godine izdvojio sredstva za kupovinu još jednog pametnog autobuskog stajališta. Pametno autobusko stajalište se napaja isključivo solarnom energijom koja se skladišti u bateriji, a potom se koristi za napajanje: LED rasvetnog tela, USB punjača za mobilne uređaje i WiFi rutera.

U kontaktu sa Društvom za telekomunikacije Astra telekomom iz Beograda, novim vlasnikom Madneta ponuđeno je slično partnerstvo i na novom projektu. U pitanju je donacija 4G WiFi rutera i interneta za novo (četvrto) pametno autobusko stajalište koje je postavnjeno u Ulici Moše Pijade, prekoputa bivšeg hotela Tamiš. Astra Telekom iz Beograda doniralo je uslugu bežičnog prenosa internet signala na autobuskom stajalištu što će omogućiti građanima Pančeva besplatno korišćenje interneta prilikom boravka na autobuskom stajalištu.

Tim povodom Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj je izjavila:

„Grad Pančevo nastavlja praksu postavljanja pametnih autobuskih stajališta u cilju dalje promocije obnovljivih izvora energije. Ovo je četvrto stajalište koje se napaja električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora energije putem solarnog panela. Uz pomoć čiste sunčeve energije, građani su u mogućnosti da dok čekaju autobus besplatno dopune svoje mobilne uređaje i da surfuju internetom. Pored toga, stajalište poseduje i svoju LED rasvetu.“

Izvor: Grad Pančevo