Pančevačka rafinerija izvozi biodizel

Srbija

rafinerija pancevoRafinerija nafte iz Pančeva počela je sa proizvodnjom evrodizela sa biokomponentama iz sojinog ulja koji će se izvoziti na strano tržište. Sojino ulje je uvezeno iz Rumunije, a prva isporuka 500 tona goriva sa biokomponentama je izvezena u Bugarsku. Ova rafinerija je u poslednja 4 meseca uložila oko 580 miliona evra kako bi mogla da proizvodi ovakvo gorivo.

Iz rafinerije nafte u Pančevu su istakli da na srpskom tržištu nema mesta za proizvođače biodizela. Proizvodnja ovog energenta je skupa, a uz dodatne namete jedina mogućnost je izvoz. Potrebna je pravna regulativa koja bi podsticala njegovu proizvodnju, izjavila je Maja Ćirić, direktor Sektora manipulacije u ovoj rafineriji.

Olivera Ivetić, rukovodilac projekta „Barijere za zaštitu od buke“, izjavila je da su posle različitih proračuna nabavili opremu iz inostranstva koja smanjuje buku, a posle postavljanja ove opreme buka je manja za oko 10 decibela i zadovoljava standarde.

Inače, početkom 2013. godine je uvoz biodizela bio znatno povećan, prvenstveno zbog toga što je ovaj energent bio oslobođen plaćanja akciza od oko 42 dinara. Međutim, krajem maja ove godine akcize su vraćene na zahtev Privredne Komore Srbije i Udruženja naftnih kompanija Srbije, pa je došlo do prestanka uvoza ovog goriva.

Jedan od glavnih razloga za ponovno uvođenje akciza je to što biodizel, usled preteranog korišćenja, može da izazove različite kvarove u uređajima kojima to gorivo nije namenjeno, ali i zbog toga što su prodavci zarađivali naplaćujući kupcima akcize koje oni sami nisu plaćali.

U Srbiji postoji nekoliko manjih proizvođača ovog energenta, a planirana potrošnja biodizela i ostalih goriva iz obnovljivih izvora u 2013. godini iznosi 2,2% u odnosu na ukupnu potrošnju goriva u saobraćaju, što je oko 130 hiljada tona.

S.J.