„Pametni gradovi” u uslovima pandemije koronavirusa

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: AINS

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je u četvrtak 4. Beogradski festival pametnih gradova „Smart City Festival 2020”.

Festival se ove godine održava u onlajn formatu i trajaće od 22. do 23. oktobra. Pod sloganom „Inovacije, otpornost, održivost”, na ovom festivalu će biti diskutovano o tome kako je pandemija koronavirusa postavila brojne izazove u gotovo svim sferama društva, ali je istovremeno i podstakla korišćenje inovativnih rešenja i savremenih tehnologija u svakodnevnom životu građana.

„Zadovoljstvo mi je da i ove godine, iako u izmenjenim okolnostima, govorimo o tako važnoj temi kao što su „pametna” i „zelena” rešenja za kvalitetniji život u Beogradu.

Zbog porasta broja stanovnika i njihovih rastućih potreba, pred gradovima širom sveta pojavljuju se novi izazovi. Stoga je pri svakom budućem konceptu razvoja grada potrebno poštovati principe održive ekonomije, koji su u skladu sa najvišim ekološkim standardima“, rekao je gradonačelnik.

Jedno od strateških opredeljenja Beograda jeste njegov razvoj kao „pametnog grada”, a to znači da građanima u svakom trenutku brzo i lako budu dostupne neophodne i tačne informacije.

„Jedan od glavnih parametara da li je neki grad „pametan”, jeste brza razmena informacija sa građanima. Primera radi, u Beogradu su aktivne tri aplikacije, čija je osnovna svrha informisanje građana o radovima u gradu i aktivnostima koje su od interesa naših sugrađana“, izjavio je Radojičić.

On je dodao da su tokom epidemije ove aplikacije poslužile da dobijemo informaciju o tome kako epidemiološke mere utiču na život građana.

„U skladu sa tim, mogli smo brzo da reagujemo i prilagođavamo epidemiološke mere putem koordinacije rada Republičkog kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije“, naglasio je Radojičić.

Foto-ilustracija: Pixabay

Festival okuplja eminentne domaće i inostrane stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, ekonomije, državne uprave, biznisa, obrazovanja i arhitekture. Oni će na panel-diskusijama govoriti o pandemiji koronavirusa, koja je rezultirala ozbiljnim posledicama po zdravlje i ekonomiju, ali koja je ujedno i ubrzala razvoj inovacija u oblasti digitalizacije. Na ovaj način gradovi će postati otporniji i brži u odgovorima na potencijalne krize u budućnosti.

„Želimo da smart filozofiju i zelena rešenja implementiramo u budućnosti što je više moguće. Pametna rešenja, koja su do sada bila deo strategije razvoja grada, omogućila su da Beograd postane čistiji, uređeniji i lepši, a život u njemu jednostavniji i kvalitetniji. Beograd ostaje na putu tog strateškog opredeljenja, uprkos brojnim izazovima koji su pred nama“, zaključio je gradonačelnik.

Festival će Beogradu omogućiti da se, kao jedan od evropskih „pametnih gradova”, predstavi na Svetskom danu gradova 31. oktobra 2020. godine.

Organizuje ga Fondacija „Fridrih Nojman” u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, nevladinim organizacijama PALGO smart i Stalnom konferencijom gradova i opština, uz podršku nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Festival je tokom drugog dana moguće pratiti uživo na sledećem linku.

Izvor: Grad Beograd