Pametna aplikacija za energetske performanse proizvoda

Svet

Technology Performance ExchangeAmerička nacionalna labaratorija za obnovljive izvore energije (The US National Renewable Energy Labaratory – NREL) razvila je veb aplikaciju koja pomaže potrošačima da bolje razumeju energetske performanse proizvoda vezanih za građevinu.

Ova aplikacija (Technology Performance Exchange) omogućava proizvođačima da prezentuju kupcima energetske performanse proizvoda, a kupcima da uporede različite proizvode i pronađu najpodesniji za njihove potrebe. Ono što je interesanto za ovu aplikaciju je da proizvođači mogu samostalno da ubacuju podatke u aplikaciju.

Takođe, aplikacija neće biti ograničena samo na građevinske proizvode i materijale. U toku je prikupljanje podataka o energetski efikasnim performansama proizvoda iz 17 različitih kategorija, od solarnih panela do različitih rashladnih jedinica.

Ovaj projekat su finansirali „Energy Department’s Office of Energy Efficiency and Renewable Energy’s Building Technologies Office“ i Savezni program upravljanja energijom (Federal Energy Management Program) zajedno sa „Bonneville Power Administration“.

S.J.