PAKT sprovodi onlajn anketu o izgradnji rudnika litijuma u dolini Jadra

Foto-ilustracija: Pixabay

Organizacija Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) saopštila je da je sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) pokrenula anketu o nivou obaveštenosti građana o otvranju rudnika litijuma u dolini reke Jadar. Rudnik bi trebalo da izgradi anglo-autstralijska kompanija Rio Tinto.

Naglašava se da je na anektu do sada odgovorilo preko 200 građana iz svih delova Srbije, a najviše iz Beograda, Loznice, Šapca i mesta u Zapadnoj Srbiji.

PAKT navodi da je do sada 39,25 odsto građana izjavilo da je potpuno sigurno da rudnik ne može da se otvori bez ekoloških posledica, 35,48 odsto misli da je to nemoguće, dok je 21,51 odsto izjavilo da u to nije sigurno.

Većina ispitanih građana 71,51 odsto ubeđeno je da litijum ne treba iskopavati.

U velikom procentu, u 88,71 odsto slučajeva, građani kažu da ne veruju obećanjima kompanije da će rudnik izgraditi u skladu sa najvišim ekološkim standardima, a nešto manje od četiri odsto kaže veruje Rio Tintu.

Manje od trećine, 30,11 odsto ispitanika kaže da je detaljno upoznato sa projektom rudnika litijuma u dolini reke Jadar, a 44,62 odsto kaže da je upoznato sa njim, ali ne detaljno. Samo 5,38 odsto građana koji su do sada odgovarali na pitanja nije čulo za pomenuti projekat.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nešto manje od polovine ispitanika, njih 44,62 odsto veruje da će se u slučaju nekog ekološkog incidenta u oblasti gde bi trebalo da se sprovodi projekat posledice osetiti sve do Crnog mora, dok 18,28 odsto smatra da će posledice osetiti i građani Beograda, a 1,08 odsto smatra da će posledice moći da se osete u radijusu 100m od rudnika.

PAKT dodaje i da 88,71 odsto ispitanika podržava nameru meštana o sprovođenju referenduma o rudniku litijuma, dok je protiv referenduma 5,38 odsto ispitanih.

Polovina ispitanika 50,88 odsto smatra da uplitanje politike u proteste meštana neće pomoći u rešavanju situacije, dok 10,62 odsto smatra da može da pomogne nadležno ministarstvo, a 8,85 odsto Vlada Srbije.

Na pitanje da li znaju neki rudnik u svetu koji je lokalnoj zajednici i državi doneo blagostanje i ekološke standarde 61,83% intervjuisanih građana je odgovorilo da ne zna, 24,73 procenata odgovorilo da se ne seća, a tek 8,6 odsto njih veruje da postoje takvi primeri.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas J Leclercq)

Podrinjski antikorupcijski tim smatra i da početni rezultati ankete govore o tome „da su građani u velikoj meri nezadovoljni odlukama svih bivših Vlada da se u dolini reke Jadar formira ovakvo rudrsko postrojenje“, bez kamo dodaju predhodne konsultacije sa meštanima i javnošću.

PAKT i BIRODI pozvali su sve zainteresovane građane da narednih dana popune anketu na portalu Tvoj stav, ili putem direktnog linka.

Projekat „Jadar“ označen je od strane države Srbije kao velika šansa za razvoj domaće privrede. Predstavljajući novu vladu u svom ekspozeu premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija sa kompanijom Rio Tinto sarađivati kroz strateško patrenrstvo.

Meštani doline Jadra već neko vreme se bune protiv projekta iskopavanja litijuma, jer smatraju da će on doprineti ekološkim problemima u tom delu Srbije, ali i šire. Rio Tinto je sa druge strane dogovorio da će sve biti po zakonu.

Izvor: PAKT