Padaju cene nafte

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Na svetskom tržištu cene nafte pale su i prošle sedmice, drugu nedelju zaredom, jer su ponovo pokrenute isporuke preko libijskih luka i jer bi Iran mogao nastaviti izvoziti naftu, uprkos američkim sankcijama.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle sedmice pala 2,7 posto, na 75,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 71,00 dolar, prenosi Index.hr.

Pad cena „crnog zlata“ posledica je smanjenog straha u vezi ponude na tržištima nakon vesti da su otvorene naftne luke na istoku Libije.

To će, kažu analitičari, omogućiti povratak do 850.000 barela dnevno visokokvalitetne sirove nafte na međunarodna tržišta.

Krajem juna i početkom jula cene nafte približile su se nivou od 80 dolara zbog poremećaja u snabdevanju iz Libije i Venecuele i bojazni da će Sjedinjene Američke Države (SAD) pritisnuti sve kupce iranske nafte da u novembru obustave uvoz.

No, prebrzi rast cena nafte ne odgovara SAD, pa je Vašington prošle sedmice poručio da će razmotriti izuzeća u zabrani uvoza iranske nafte.

Milisav Pajević